Wat is een "Kankervaccin"?

Immunotherapie

Veel mensen zijn reeds bekend met het kankervaccin tegen de HPV-virus welke baarmoederhalskanker veroorzaakt. Toch wordt onder kankervaccin iets anders verstaan. 

 

Met het kankervaccin wordt verstaan het injecteren van bepaalde eiwitten of het toedienen van onderdelen daarvan, de zogenaamde peptiden, om de kanker te bestrijden. Na toediening zorgen de eiwitten of de peptiden ervoor dat het lichaam zelf de kanker opruimt.

 

Wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde eiwitten en onderdelen daarvan, de peptiden, gebruikt kunnen worden om kanker te bestrijden. Op dit moment is overal ter wereld onderzoek daarnaar gaande.

Deze eiwitten worden “vaccins” tegen kanker genoemd, maar zij zijn eigenlijk meer dan dat, ze zorgen ervoor dat het lichaam zelf de kanker opruimt.

 

Een vaccin voorkomt een ziekte. Dat zouden deze eiwitten of de peptiden in principe kunnen doen als ze toegediend zouden worden voordat je lichaam kanker ontwikkelt. Maar ze werken dus ook uistekend als je al  kanker hebt.

 

Het KWF noemt het gebruik van eiwit-injecties "immunotherapie" omdat eiwit-injecties samen met immunotherapie gebruikt (kunnen) worden. Deze benaming is niet helemaal correct. Bij immunotherapie gaat het om Injecties met afweercellen van de patiënt zelf, die eerst getraind worden om de kanker aan te vallen. Deze injecties worden soms óók "kankervaccins" genoemd.

 

Dit alles kan een beetje verwarrend zijn.

Eiwit-injecties worden dus door KWF ingedeeld bij immunotherapie omdat ze soms samen met het inspuiten van de getrainde afweercellen worden toegepast. 

Eiwit-injecties zijn echter een behandeling op zichzelf en zijn geen immunotherapie, net zo min als eiwit-injecties geen chemotherapie zijn wanneer ze samen met de chemo worden toegepast.

 

 

Toch nog soms kanker?

 

Eiwit-injecties zijn effectiever vergeleken met de traditionele behandelingen van chemo en bestralen. Dit is vooral het geval in gebieden

 

 in  Ze hebben nog bijwerkingen doordat ze samen met chemo of immuun-injecties worden toegepast.

 

Nog effectiever werkt het toedienen van peptiden. Peptiden hebben geen bijwerkingen die pijnlijk zijn voor de patiënt (zoals chemo en immunotherapie deze bijwerkingen wel hebben).

 

Waarom zijn eiwit-injecties minder effectief dan het toedienen van peptiden?

 

Een kankergezwel dat volgespoten wordt met eiwit kan zich juist uitzaaien (vandaar dat peptiden een beter alternatief zijn). Om dit te voorkomen grijpen artsen toch nog naar de chemo als toevoeging op de behandeling met de eiwit-injecties, of proberen ze de kanker te bestrijden met de getrainde afweercellen van immunotherapie.

 

Immunotherapie heeft als nadeel dat door het overactief afweersysteem niet alleen de kanker wordt aangevallen maar ook het eigen lichaam zelf (maar dit is vaak minder ernstig dan in geval van de chemo's. Chemo heeft als nadeel dat het de patiënt aan de rand van de dood brengt om de kanker te vernietigen. Maar chemo's en bestralingen zijn zo ingeburgerd (en lucratief) dat geen arts eraan denkt om ze niet te gebruiken.

 

Waarom is dat het geval?

 

Voor effectieve eiwit-injecties moet het juiste eiwit gevonden worden welke past bij de betreffende soort kanker. Dat is in de praktijk erg lastig omdat elk tumor genetisch verschilt van elk ander tumor, ook die van zijn eigen “soort” kanker. Dit komt omdat elk mens genetisch anders is dan elk ander persoon. De therapie moet dus individueel afgestemd worden op de persoon (de therapie moet gepersonifieerd worden). Dit lukt niet altijd, maar heel vaak wel.

 

Zie het filmpje hieronder...

 

Echter, er is een veel beter alternatief voor de eiwit-injecties (welke moeizaam van de grond komen). Dat is het gebruik van peptiden

 

 

Behandeling met eiwitten een slecht idee?

Zeker niet.

 

Eiwit-injecties zijn een zeer, zeer grote verbetering ten opzichte van de traditionele behandelvormen. 

 

Een eiwit-injectie vervangt het wegsnijden van de tumor of het wegbranden ervan door middel van bestralen, twee behandelvormen waarbij de kans op uitzaaien erg groot is omdat de kanker aangevallen wordt. Maar wat ook zeer belangrijk is, het wordt mogelijk om inoperabele hersentumoren te gaan behandelen.

 

Bij gebruik van eiwit injecties is de kans op uitzaaien kleiner en bij gebruik van peptiden is deze zelfs in het geheel afwezig.

 

Bovendien is het toedienen van eiwitten en peptiden vrijwel pijnloos vergeleken met de brandwonden na bestraling of het heftig overgeven en de pijn van de chemo's.

 

Eiwit injecties maken het bestralen dus overbodig. Helaas is het voor de zekerheid toch nog nodig om of chemo of immunotherapie erbij te gebruiken, met de bijbehorende nadelen...

 

Het beste alternatief

 

Gelukkig er is een betere versie beschikbaar van het "kankervaccin" door middel van de eiwit-injecties: het gebruik van peptiden. Bij het gebruik van peptiden is bestralen of chemo niet meer nodig (deze zorgen enkel voor onnodige schade).

 

 

Lees meer...