Een streng dieet tegen kanker?

The Blue Zones

 

Steeds meer onderzoeken en artsen zijn het erover eens dat het begin van ernstige chronische en levensbedreigende aandoeningen ligt in de manier waarop wij ons voeden. Wij consumeren veel suiker en koolhydraten en dat leidt tot het metabole syndroom (te veel suiker in het bloed) dat vervolgens resulteert in suikerziekte en vervolgens leidt tot hart en vaatziekten en ook tot kanker (diabetes patiënten hebben een verhoogde kans op kanker).

Tegelijkertijd zijn er ook hoopvolle ontdekkingen gedaan. In het bijzonder de ontdekking van gebieden op aarde die vrijwel geen van deze ziekten kennen en waar de bevolking zeer lang leeft in uitstekende gezondheid. Deze gebieden, The Blue Zones, zijn een inspiratiebron voor een nieuwe manier van leven en behandelen van ziektes. 

 

Eet natuurlijk en beweeg!

 

Al deze gebieden op aarde laten ons keer op keer zien dat het geheim van gezond blijven en worden ligt in een natuurlijk voedingspatroon, stressvrij leven en een natuurlijke manier van bewegen in je dagelijks leven.  En zelfs als je al ziek bent zijn de resultaten van het toepassen van deze kennis overweldigend. Dokters van Morgen laat in haar uitzending "Voeding als medicijn", over het Mediterrane Pioppi dieet, zien hoe je in 21 dagen van je metabole syndroom (hoge niveaus suiker in het bloed) af kunt zijn en de kans op kanker kunt verkleinen.  De resultaten zijn werkelijk verbijsterend.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de officiële aanbeveling van The American Cancer Association aan de oncologen in de VS is, om hun patiënten met kanker te adviseren hun dieet aan te passen en zodoende langer te leven.

 

Het Voedingscentrum en Pioppi dieet 

 

Het gekke is dat de aanbevelingen van de mediterrane Pioppi dieet niet in goede aarde vallen bij het Voedingscentrum. Deze wil ons massaal aan de boterhammen met margarine hebben. De vraag is of dit een onafhankelijk advies is of dat er toch de voedselindustrie haar mening laat gelden, als zulke buitengewoon goede diëten afgeraden worden en bewerkte voeding zoals margarine aangeraden worden.

 

Lees meer...

 

Lees hier de reactie van artsen die de uitspraken van het voedingscentrum ten zeerste in twijfel trekken.

 

Het Pioppi boek

 

In het boek "Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen" van Dr. Aseem Mlhotra en Donal O'Neill, twee vooraanstaande experts op dit gebied, kun je meer lezen over het onderwerp voeding als medicijn. Je bereikt werkelijk fenomenale resultaten als je de adviezen van deze artsen opvolgt. 

 

Lees meer...

 

Een suikervrij dieet tegen kanker?

 

Te veel suiker consumeren werd tot nu toe gezien als de oorzaak van diabetes en het uitvallen van interne organen als gevolg daarvan. Tegenwoordig menen steeds meer artsen dat suiker ook een rol speelt bij het ontstaan van hart en vaatziekten, alzheimer en ook kanker.

 

Langzaamaan begint ook het besef door te dringen dat kanker zich voedt met glucose en glucosamine. Men vermoedt dat door verschillende oorzaken de mitochondrieen van de cellen beschadigd worden waardoor zuurstof en energietekort ontstaat. Door het zuurstoftekort veranderen normale cellen in kankercellen. Kanker is niet afhankelijk van zuurstof omdat kanker de suikers vergist, dit is inmiddels een algemeen geaccepteerde theorie onder wetenschappers (onderzoek door Otto Warburg). Voor vergissing is geen zuurstof nodig. Vervolgens doet de kankertumor een nieuw bloedvaten-stelsel ontstaan om wel meer zuurstof en glucose aan te voeren omdat dit voor meer energie zorgt.

Dit is een metabole benadering van kanker i.p.v. een genetische, zoals bij immunotherapie. Deze benadering kan een nuttige aanvulling zijn op de al aanwezige kennis over kanker en hoe deze te bestrijden.

 

Als experimentele metabole therapie tegen kanker wordt een suikervrij dieet toegepast aangevuld met glucosamine blokkers. Kort gezegd de brandstof glucose wordt vervangen door de brandstof proteïnen en vet.  Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van therapeutisch vasten waarbij een aantal dagen alleen water gedronken wordt. Het doel is om de suiker een langere periode op 1,0 te krijgen (dit gebeurt reeds na 36 uur vasten). Ter vergelijking: een nuchtere waarde van 6,1 is de grens waarbij een voorstadium van diabetes wordt gediagnostiseerd, alles daaronder wordt op dit moment als gezond bestempeld (maar de vraag is of dit wel zo is). Dit soort streng vasten is niet zonder risico vanwege de elektrolyten die je nodig hebt en ook de vitaminen en mineralen balans. Daarom dient het onder medisch toezicht plaats te vinden, vooral indien mensen niet gezond zijn. Daarbij is ook stressmanagement van belang omdat niet alleen de ziekte maar ook het vasten het lichaam in stresstoestand kan brengen. Het onderzoek richt zich op het feit dat kankercellen wellicht kleiner worden als de patiënt periodes van 20 tot 30 dagen vast. Wellicht komt deze strategie van pas als aanvulling bij andere therapievormen. 

 

Een metabole aanpak ook met medicatie

 

Onderzoekers van Universiteit van Alberta in Canada hebben een briljante ontdekking gedaan naar de bestrijding van kanker. Zij zijn tot de ontdekking gekomen dat een basaal medicijn dichlooracetaat (DCA) goed werkt als kankerbestrijder. Het medicijn wordt reeds gebruikt om metabole stoornissen te behandelen en is dus algemeen verkrijgbaar (natuurlijk op doktersrecept). Het medicijn richt zich niet op de schadelijke glycolyse (zoals de meeste medicijnen-fabrikanten dat doen) maar zet de mitochondriën weer aan het werk om weer met behulp van zuurstof energie te maken. Daarbij wordt de zelfdestructieve mechanisme van de cel opnieuw geactiveerd (dit heet apoptose) en de kankercel schakelt zichzelf uit. Het DCA medicijn doodt zowel borst, long als hersentumoren zonder dat er bijwerkingen op lange termijn ontstaan. Deze briljante ontdekking is echter niet interessant voor farmaceutische bedrijven en zal niet op grote schaal toegepast worden zolang de patiënten daar niet om zullen vragen. De techniek is eenvoudig toe te passen maar er kan niet veel aan verdient worden...

 

Lees hier meer over het originele onderzoek.

 

De prijs van deze stofwisselingsmedicijnen is de laatste tijd enorm omhoog gegaan. Daarom is het AMC de medicijnen zelf gaan maken. Helaas hebben de producenten daar een stokje voor gestoken. Lees hier het artikel.

 

 


Een evenwichtig dieet 

 

Is een totaal koolhydraatverbod nou altijd aan te bevelen? Zonder suiker kun je immers prima leven. Maar wat betreft vezelrijke koolhydraten lijkt dit niet helemaal en niet voor iedereen het geval te zijn. Als je (weer) in goede gezondheid verkeert, wordt aanbevolen om (weer) evenwichtig te eten (bijvoorbeeld een mediterrane dieet met vezelrijke koolhydraten). Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt een evenwichtig dieet voor je gezondheid.

 

Echter als je (de terugkeer van) kanker wilt voorkomen is een voornamelijk plantaardige dieet is een goede optie. Als je kijkt naar de Blue Zone populaties, bijvoorbeeld de 7de dag adventisten, dan valt al gauw op dat kanker bij hen veel minder vaak voorkomt. Deze mensen eten met mate, vetarm en veganistisch maar wel met koolhydraten. Hiermee vermijden ze de groeifactoren die aanwezig zijn in dierlijke producten, welke een rol spelen bij de groei van kankergezwellen. Het is een groep mensen dat veel minder vaak kankergezwellen krijgt dan de rest van de Amerikaanse bevolking en ze leven substantieel langer. De veganistische dieet is echter niet de enige dieet dat zo gunstig is. In Azië, waar men voornamelijk plantaardig eet met toevoeging van vis en waar mensen groene thee drinken, zien we ook veel minder gevallen van kanker. Voor al deze diëten geld echter dat het voeding betreft dat natuurlijk is, dus niet bewerkt door de voedselindustrie, en waarbij dierlijk voedsel eigenlijk (bijna) niet geconsumeerd wordt. De groeifactoren uit dierlijk voedsel kunnen namelijk ook de kankergezwellen tot groei aanzetten. Zie ook het boek "Antikanker" voor goede informatie daarover, hieronder. Daar tegenover staat dat er steeds meer bekend is over wat ons schaadt. Naast suiker zijn het voornamelijk bewerkte etenswaren. Als je benieuwd bent naar wat je vooral niet moet eten als je geen kanker wilt krijgen, lees dan hier verder: 

 

Lees hier straks wat te vermijden...

 

Bewegen

Bewegen is naast voedsel het 2de wapen tegen kanker. Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam zuurstof krijgt en beter bestand wordt tegen kanker. De spijsvertering is een oven dat schadelijke stoffen verbrand. Als we deze verder opstoken door intensief te bewegen, daalt de kans op kanker aanzienlijk. Dit is wetenschappelijk uitgebreid onderbouwd.

 

Bewegen is echter vooral voor mensen die nog nooit echt hebben gesport een flinke dobber. Sporten is vervelend en stom voor sommigen. Je moet er veel tijd aan besteden en er zijn altijd talloze leukere bezigheden te doen. Maar er is een oplossing! Alles wat je nodig hebt is maar 2 x 20 seconden!

 

Op 30 mei 2018 zond RTLZ doc een heel interessant programma uit: "Snel en efficiënt fit worden". Daarin werd besproken hoe het, stap voor stap, verkorten van de trainingstijd en het verhogen van de inspanning, hetzelfde resultaat opleverde. Het onderzoek begon met 10.000 stappen of ongeveer 2 uur lopen (een rage die recentelijk zijn intrede heeft gedaan) via 45 minuten hardlopen en eindigde bij 2 x 20 seconden! je maximaal inspannen (met rustpauze ertussen) op een hometrainer of crosstrainer.

Volgens de universiteit die hier onderzoek naar deed waren die 2 x 20 seconden verbazingwekkend genoeg voldoende om je hart en je longen te trainen (cardio training) en ervoor te zorgen dat je spieren een flinke aanzet krijgen om je conditie te doen stijgen. Slechts 3 x per week deze HIIT (High Intensity Interval Training) van 2 x 20 seconden beoefenen is voldoende om verbazingwekkende resultaten te krijgen. 

Levensstijl

Voeding, bewegen, de informatie die je vergaart, de kennis die je opdoet, kortom alles wat je doet is van invloed op de keuzes die je in je leven maakt en op de resultaten die je krijgt. Je keuzes en je gedrag hebben invloed op je gezondheid en dus ook op de kans dat je kanker zult krijgen of juist niet.

We zijn geneigd om kanker als een soort lot te ervaren, als iets dat je overkomt, maar waar je niets aan kunt doen. Onderzoek na onderzoek laat echter zien dat landen die arm zijn vele malen minder kankerpatiënten hebben dan wij in het rijke Westen. Wij doen dus iets dat fundamenteel fout is. Meestal kiezen we niet echt bewust (zeker niet als we in de supermarkt staan) en als we dat wel doen dan kiezen we meestal voor materiële en economische vooruitgang ten koste van onze gezondheid (zeker als het onze collectieve keuzes betreft). Niemand verhuist naar een armer land (om iets geks te noemen) om zijn kans op kanker te verkleinen. We denken liever dat het ons niet zal overkomen. Levensstijl aanpassingen, want daar hebben we het hier over, zijn niet eenvoudig te maken. Meestal vinden ze daarom plaats als ons al iets ergs overkomen is. Als we kanker hebben gekregen of het overleefd hebben.

Top-Boek

Het boek "Antikanker" van Dr. David-Servan-Schreiber gaat over hemzelf en het met voeding tegengaan van (opnieuw) kanker krijgen. Hij is een kanker surviver en heeft op eigen lijf ondervonden hoe het is om deze vreselijke diagnose opnieuw te horen te krijgen. De 2de keer echter, had hij zich voorgenomen om het anders te gaan doen. Hij besloot om zijn levensstijl om te gooien en wel maatregelen tegen kanker te nemen.  Hij gaat op zoek naar de nieuwste onderzoeken en ontdekkingen. Als resultaat is het boek "Antikanker" ontstaan. Daarin beschrijft hij de mechanismen waarvan kanker zich bedient en de maatregelen die er zijn om deze te pareren. Hij bespreekt talloze nieuwe onderzoeken en geeft talloze voedingsadviezen. Het volstaat om te zeggen dat andere artsen bij hem aankloppen als het vreselijke nieuws ook hen treft. 

 

De wereld van oncologie is op dit moment niet gewend om de factor levensstijl in hun behandelingen te incorporeren. Het klinkt soft en onwetenschappelijk, maar niets is minder waar. Er zijn werkelijk duizenden studies en wetenschappelijke artikelen naar het onderwerp voeding gedaan. Het is daarom een gemiste kans om daaraan voorbij te gaan.