De ontdekking van de peptiden

De ontdekking

Ontbrekende peptiden

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd iets wonderlijks ontdekt. In het bloed en de urine van kankerpatiënten ontbraken bepaalde peptiden (dat zijn delen van eiwitten). Patiënten die deze peptiden toegediend kregen genazen, zelfs als ze al ten dode waren opgeschreven.

 

 

Eureka

De ontdekking van de werkzame peptiden tegen kanker kreeg inmiddels bekendheid en overal ter wereld kwamen onderzoeken van de grond met als resultaat het "kankervaccin".


Eiwit-injecties minder goed

dan peptiden

Eiwitten bestaan uit peptiden en toch werken ze minder goed. Peptiden werken het beste, ze herstellen de beschadigde genen in ons lichaam. Vervolgens maken de genen de juiste eiwitten aan en ruimt het lichaam de tumor zelf op, zonder dat deze zich uitzaait. Door de mens gemaakte eiwitten die in te tumor worden ingespoten werken minder goed en het inspuiten kan uitzaaien tot gevolg hebben. Hierdoor grijpt men alsnog naar chemokuren of immunotherapie. Dit is uitgebreid beschreven onder het kopje "Kankervaccin."

Eiwit-injecties wel winstgevend

Eiwitten in medicijnen kunnen gepatendeerd worden en duur verkocht. Het is namelijk moeilijk om het juiste eiwit voor de juiste tumor te vinden. De farmaceutische industrie heeft dus oren naar het verder ontwikkelen van de eiwit-kankervaccins. 

En de peptiden?

De arts en wetenschapper die de peptiden heeft ontdekt is verder gegaan met zijn onderzoek. Inmiddels zijn de peptide-behandelingen al lang door fase 3 van het FDA heen. Zijn behandelingen worden al jaren aangeboden in de VS. Uiteindelijk zijn de peptide-behandelingen (na veel tegenwerking uit de farmaceutische industrie) in 2016 officieel goedgekeurd door het FDA en algemeen beschikbaar gesteld.  Federal Drug Administration is het Amerikaanse goedkeuringsinstituut voor medische behandelingen. 

 

Lees meer...

 

Ook op andere plekken in de wereld doen wetenschappers onderzoek naar peptiden.

Hier is alvast een voorproefje over onderzoek naar peptiden tegen kanker, in dit geval in Queensland:

 

https://www.abc.net.au/news/2018-10-06/peptide-from-spider-venom-killing-melanoma-cells/10344588