Behandeling met peptiden

Clinical Trails

Klinisch onderzoek wordt uitgevoerd om te bepalen of een medicijn effectief is en veilig.

 

Er zijn 4 fasen van klinisch onderzoek:

Fase 1: nagaan of het medicijn veilig is voor gebruik door de mens. Het medicijn wordt getest op een kleine groep mensen om de veilige dosis te bepalen en of er bijwerkingen zijn.

Fase 2: nagaan of de behandeling inderdaad doet wat het moet doen. Het medicijn wordt getest op een grotere groep mensen om te kijken of het effectief is en om de veiligheid verder te testen.

Fase 3: nagaan of de nieuwe behandeling effectiever is dan de standaard behandeling. Het medicijn wordt getest op een grote groep mensen om de effectiviteit ervan te vergelijken met de gangbare therapie en om de bijwerkingen te monitoren.

 

Na goedkeuring in Fase 3 is het medicijn Evidence Based. Dat betekent dat het de aanbevolen therapievorm is voor de betreffende aandoening. Artsen zijn eigenlijk verplicht deze behandeling voor te schrijven. Peptiden hebben deze test glansrijk doorstaan.

 

Fase 4: is het verzamelen van meer informatie over de nieuwe behandelwijze nadat deze is goedgekeurd in Fase 3. Dat betekent het bepalen van de effectiviteit in diverse groepen patiënten en het bepalen van de bijwerkingen op lange termijn.

Peptiden hebben geen bijwerkingen omdat ze een natuurlijk onderdeel zijn van ons lichaam. 

Plaats

Helaas is het clinisch onderzoek uitgevoerd in Amerika. Dit betekent dat in principe de hele goedkeuringscyclus opnieuw zou moeten plaatsvinden en dat in elk Eurpees land afzonderlijk!

 

Aangezien de patenten op de peptiden in de handen van de cliniek in Amerika rusten, zal geen enkel farmaceutisch bedrijf het ondrzoek laten uitvoeren, omdat ze er niet veel aan kunnen verdienen...

 

Doorbraak in Nederland

 

Onlangs is in het UMC in Utrecht een doorbraak bewerkstelligt op dit gebied door onderzoeker Peter de Keizer. Hij heeft de FOXO4-DRI peptide ontdekt dat ervoor zorgt dat oude cellen (en dus ook kankercellen) spontaan apoptose plegen en dus dood gaan. 

De ontdekking is uitgebreid in het nieuws geweest en de onderzoeker hoopte in 2021 onderzoek te mogen uitvoeren op kankerpatiënten. Tot op heden is daar echter geen schot in gekomen.

 

Iets houdt ons tegen

 

Iedereen wenst dat nieuwe innovatieve behandelmethoden tegen kanker hun intrede doen. Vrijwel iedereen is bereid om te doneren en doet dat ook regelmatig. Er wordt heel veel onderzoek uitgevoerd.

 

Waarom gebeurt er dan niets? Waarom is er geen verschuiving en krijgen steeds meer mensen kanker?

Mensen

 

Waar moet je zijn en wie moet je spreken om verder te komen?

 

Toezichthouder EMA

 

De Europese toezichthouder EMA staat experimentele behandeltechnieken toe en dat wordt in diverse Europese landen aangegrepen om innovatieve behandelingen aan te bieden en mensen te redden.

 

Helaas is de situatie in Nederland anders. De wet is dusdanig opgesteld dat het verboden is om zelfs maar onderzoek te doen indien daar mensen bij betrokken zijn, laat staan ze te behandelen. Ook al zijn het terminale patiënten en hebben zij geen alternatief. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van bacteriofagen tegen antibiotica resistente bacteriën, die in België wel mogelijk is en in Nederland niet. Veel patiënten wijken daarom uit naar het buitenland.

 

Op naar het buitenland

 

We kunnen op nieuwe behandeltechnieken in Nederland wachten tot we een ons wegen. Het hele goedkeuringsproces voor gebruik van peptiden heeft  in Amerika 40 jaar geduurd!

Het is daarom wellicht beter om naar andere landen in Europa of daarbuiten te kijken.

 

Er is maar één klein detail. De kans dat de verzekeraar een behandeling dekt dat buiten Europa plaatsvindt is vrijwel uitgesloten. Daarom is het aan ons om met zijn allen hier iets aan te doen.


Behandeling met peptiden ook voor jouw kind?

Eva4Kids Foundation zet zich in om deze innovatieve technieken reeds nu voor kinderen zonder overlevingskansen, beschikbaar te maken.

 

Eva4Kida helpt kinderen die de uitzichtloze vormen van kanker hebben met zowel raad en informatie als met de financiële ondersteuning om de behandeling met peptiden reeds nu al mogelijk te maken. Kleine patiëntjes die in Europa geen overlevingskansen hebben, komen in de VS in aanmerking om de innovatieve behandelingen te ondergaan.

 

Waar anderen nog steeds de weg van de chemo's en het bestralen volgen, gaan wij naar Amerika om de echte innovaties binnen het bereik van kinderen met kanker te stellen. Ga jij met ons mee?