Voeding, Kanker en Bewegen

Onze eerste verdedigingslinie

Veel mensen beseffen het niet maar onze eerste verdedingslinie tegen kanker onze bacterieën zijn in onze spijsverteringskanaal. We hebben er meer dan 2 kg daarvan en ze zijn uiterst nuttig niet alleen bij het verteren van voedsel en bijvoorbeeld het afbreken van vet, maar ook bij het opruimen van de schadelijke stoffen in ons voedsel.

 

Helaas maken we steeds meer gebruik van technieken om voedsel lang houdbaar te maken. We gebruiken sulfieten en (ver)harde vetten om ongewenste bacterieën uit ons voedsel te weren. Daarmee zorgen wij onbedoeld ervoor dat ook onze goede bacterieën het loodje leggen.

 

Tegenwoordig worden overigens zelfs de onschadelijke bacterieën zoals de melkzuurbacterie, uit ons voedsel geweerd, zodat eten nog langer houdbaar blijft. Helaas zijn dit nou juist de bacterieën die we ook nodig hebben om gezond te blijven. 

 

Als onze goede bacterieën eenmaal uitgeschakeld zijn, kan gewoon voedsel schadelijk voor ons worden. En zo zien we dat gewoon eten dat in armere landen geen of weinig kanker (of andere ziektes) veroorzaakt, bij ons in het rijke Westen opeens kankerverwekkend of ongezond wordt beschouwd. 

 

Doorgeven van gezonde bacterieën

Niet alleen het lang houdbaar maken van ons voedsel is nadelig voor onze goede darmbacterieën. Ook andere gewoontes in ons Westers levenspatroon zorgen voor vermindering van de goede darmbacterieën. 

 

Mijloenen jaren hebben moeders het voedsel gekauwd dat ze aan hun dreumusjes gaven. Er was geen andere mogelijkheid om je kindje, dat nog niet goed zelf kon eten, van voedsel te voorzien. Daarmee gaven de moeders de goede bacterieën door aan hun kroost.

Tegenwoordig hebben we echter blenders. Moderne moeders vinden het kauwen van voedsel om hun kindje te voeden een vieze gewoonte. Alles wordt daarom geblemderd en steriel aangeboden aan de kleintjes.

 

Mijloenen jaren hebben moeders hun baby in barensnood ter wereld gebracht. Het geboortekanaal zorgde ervoor dat de baby de goede bacterieën meekreeg. Tegenwoordig vinden steeeds meer kelzersnedes plaats en als de artsen er niet op letten om het kindje toch in te smeren met moeders vaginavocht (omdat dit vies voelt), zullen de goede bacterieën niet meekomen. 

Ongezonde eetgewoonten

En dan zijn er natuurlijk ook nog onze moderne eetgewoonten die niet bepaald gezond zijn. Meer en meer deskundigen zijn het erover een dat de voornaamste oorzaak van slechte gezondheid de suikers en koolhydraten zijn in ons eten. Gemiddeld is 50% van wat we eten bewerkt. Daarvan is slechts 2% vet en maar liefst 98% bestaat uit suikers en koolhydraten.

 

Miljoenen jaren kregen we onze koolhydraten naar binnen samen met  de vezels. Vezels beschermen ons tegen deze lekkere maar niet zo gezonde voedselbestanddelen. Suiker konden we alleen consumeren in de vorm van honing, die heel zeldzaam was. Tegenwoordig echter maken we wit meel en gerafineerde suiker die we naar believen consumeren, niet lettend op de gevolgen daarvan op onze gezondheid. En ja, als je het een eet, dan laat je het ander staan. Groente en fruit worden tegewoonrdig minder gegeten.

 

Kanker doet zich tegoed aan suikers

Voor kanker is suiker het voedselbron bij uitstek. Mensen met diabetes hebben daarom verhoogde kans op kanker.  Een gezonde dieet is daarom uiterst belangrijk voor het behoud van je gezondheid.

 

Lees meer...

  


Bewegen als medicijn

 

Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam veel schadelijke stoffen kan verbranden en het haalt suiker uit je bloed, je spieren gebruiken het als bron van energie. Onderzoek laat zien dat bewegen helpt om kanker te voorkomen en te bestrijden. Daarbij hebben verschillende soorten kanker een verschillende intensiteit van bewegen nodig. Bij borstkanker schijnt het al merkbaar te zijn als je 6 keer per week 30 minuten wandelt. Voor darmkanker is minimaal het dubbele nodig. Het boek van Dr. David Serven-Schreiber "Antikanker" gaat daar, naast o.a. voedingsadviezen, verder op in.

 

lees meer...